top of page
Vyhledat
  • Obrázek autora Nutriční konzultant

Celostátní konference v IKEM – mýty a trendy ve výživě

Malé postřehy z celostátní konference sekce výživy a nutriční péče, Laboratoří pro výzkum aterosklerózy IKEM, které se velmi ráda účastním.

Výživová doporučení přednesl Prof. Ing. Rudolf Poledne Csc. IKEM

Denní příjem SFA (nasycené mastné kyseliny) z dřívějších 10% na 5-6%, což je při dnešním způsobu stravování většiny populace opravdu problém.

Základní pohyb pro zdraví, podle doporučení WHO (světová zdravotnická organizace) je 150minut týdně ve formě rychlé chůze, rozloženo 5x týdně po 30 minutách.

Cholesterol sám o sobě, byl velkým tématem a odborníci se shodli, že jeho doporučenou denní dávku 300mg nelze uplatňovat celoplošně, jelikož závisí na mnoha faktorech….ne vždy na věku a špatných stravovacích návycích.

Co se týče doporučených rostlinných olejů, vede jednoznačně řepkový, který se co do kvality dá srovnat s olivovým a navíc má poměrně velké množství omega 3 i výbornou tepelnou stabilitu. A v neposlední řadě i příznivou cenu.

Za velmi zajímavou považuji přednášku Doc.MUDr.Pavla Kohouta, který vyvrátil spoustu zažitých tvrzení o kávě. Třeba, že káva dehydratuje…ale až od 5 šálků za den. Při kojení se dostane do mléka jen menší množství kofeinu a v podstatě v nefunkčním stavu, takže dva šálky denně nejsou rizikem. Zelená káva není zdravější než černá, ba naopak a mnoho jiných zajímavostí…

Skvělá přednáška Bc. Tamary Starnovské o mýtu překyselení organismu, který je dnes velmi častým, až dovolím si říct skoro módním mýtem. A je naprosto záměrně rozšiřován, za účelem prodeje výživových doplňků. Snad ani netřeba rozepisovat, že potravou se nedá změnit PH tělesných tkání ani krve. Pokud by se změnilo byť o jeden stupeň, člověk upadne do kómatu a bez léčby zemře. Jediné co se dá změnit stravou je PH moči.

Byl také vyvrácen mýtus o ,,éčcích,, v mléce, prostě se tam přidávat nesmějí. A také o jeho zahleňování průdušek či plic.

Dále byl velmi diskutován alkohol v příspěvku RNDr. Pavla Suchánka IKEM, jelikož mýty kolem něj jsou hájeny hlavně proto, aby si lidé mohli své pití alkoholu ,,hezky,, zdůvodnit. Nejvtipnější mi připadala informace, že alkohol jsou výkaly kvasinek..co dodat. Za zmínku také stojí, že pokud by  jste do sebe chtěli dostat účinné množství resveratolu, museli by jste denně vypít cca 150 litrů červeného vína. Totiž vědec, který před lety vedl výzkum, falšoval jeho výsledky ku prospěchu vína. Není tedy žádný zdravotní důvod, k jeho konzumaci.

A na závěr definice zdraví, kterou vydala WHO a která definuje zdraví jako stav kompletní fyzické, mentální a sociální pohody, a ne jenom jako absenci nemoci nebo vady.

Podle této definice není údajně zdrávo 90% populace.  A to už je k zamyšlení….

Žaneta Zelinková


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page