top of page
Vyhledat
  • Obrázek autora Nutriční konzultant

Středomořská strava

Aktualizováno: 13. 10. 2018

Napsat tento článek jsem se rozhodla na semináři Brillant Brain na Mallorce. Povídání o středomořské stravě bylo jedním z témat pro podporu mozkové činnosti. Většina účastníků se po tomto semináři odhodlala pro zdravější životní styl.

Středomořská strava je velmi podobná zdravé výživě a jako taková má velký vliv na stárnutí mozku. Pokud zařadíte do svého jídelníčku alespoň 5 druhů potravin z této stravy, bude to mít prokazatelný účinek na atrofii (úbytek hmoty) mozku. Lidé ve středomoří konzumují mnohem více zdravých potravin a to v základní formě, ne v polotovarech jako je bohužel zvykem u nás.

Do této stravy patří: ryby, olivový olej, ořechy a semena, zelenina- hlavně rajčata, ovoce, celozrnné potraviny, byliny, česnek a cibule, luštěniny, sýr většinou z mléka kozího, ovčího a kravského dohromady, tvaroh, velmi odlišný od našeho a jogurty, které se používají hlavně jako dipy. Ryby jsou součástí stravy skoro každý den, a jelikož právě ony obsahují velké množství Omega 3 mastných kyselin a vitamínu E, má tato častá konzumace velký vliv na správnou funkci mozku a průchodnost cév. Vitamin E je v našem těle také pomocníkem jater při odbourávání toxických látek a je účinný v prevenci proti rakovině. Ve středomořské stravě se často používají ořechy a semena na dochucení salátů, které jsou také velkým zdrojem omega 3. Například piniová semínka jsou v této oblasti ve velké oblibě a používají se i do zákusků, což je u nás nezvyklé. V tomto jídelníčku mají své nezastupitelné místo i mandle, jež obsahují hořčík, který je pro správné fungování mozku nezbytný. Zeleninový salát patří skoro ke každému jídlu, stejně jako pár kapek olivového oleje, který zajišťuje využití vitaminů rozpustných v tucích. Hojně se také používají olivy a česnek ať už čerstvý nebo upečený ve slupce, který se podává i v rámci předkrmu. Celozrnné výrobky pak obsahují hodně vitamínu B pro nervovou soustavu nepostradatelného, protože plní funkci uvolňování energie ze sacharidů a je potřebný také pro správné vstřebávání hořčíku do našeho těla.

Studie Institutu pro výzkum Alzheimerovy choroby při americké Kolumbijské univerzitě pracovala ze 700 seniory nad 80 let, kteří nevykazovali příznaky demence. Všichni museli vyplnit dotazníky o stravovacích návycích a pak byli podrobeni magnetické rezonanci mozku. Ti, kteří se drželi věrněji zásad středomořské stravy, měli prokazatelně větší mozek. Celkový objem byl zvětšen o 13 ml.

Vliv na objem šedé kůry mozkové má hlavně jídelníček s vysokým podílem ryb a nízkým podílem ostatního masa.

Výsledky tedy napovídají, že držet se zdravé stravy znamená zpomalení stárnutí mozku. Což studie zveřejněná v časopise Neurology jasně prokázala.

https://www.neurology.org/content/early/2015/10/21/WNL.0000000000002121



12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page