top of page
Vyhledat
  • Obrázek autora Nutriční konzultant

Velký jarní Detox?

Část tohoto článku vyšla také v časopise Dieta a najdete ho v tištěné podobě v galerii

07.02.2018 22:51

Otázka zní co vlastně považujeme za detox?

Určité kratší období na rostlinné stravě 2x do roka? Období kdy zvýšíme ale kontrolujeme příjem zdravých tekutin?

Jestli je tohle považováno za detox, tak tělu určitě prospějeme. Já bych to ale spíše nazývala ,,pomoc tělu při regeneraci,,. Nezapomínejme, ale ani v tomto období na příjem bílkovin, i když rostlinného původu, abychom tělo nepřipravovali o svalovou hmotu a tím nezatěžovali pohybový aparát.. Zvýšený obsah rostlinných bílkovin má například brokolice, také luštěniny, některé ořechy a z obilovin třeba pohanka.

Jestli se ovšem jedná o nakupování drahých detoxikačních kůr, ať už v podobě různých bylinných směsí nebo ,,zaručených super potravin,, zde nemohu souhlasit. A to z prostého důvodu, je to hlavně skvělý byznys a po svátcích se velmi dobře prodává.  Spousta z nás se totiž cítí po vší té vánoční přemíře cukru a tuků opravdu unavená a tak nějak plná. 

  Pokud člověk během roku dodržuje zásady zdravého stravování a dobrého životního stylu, není vlastně ,,detox,, vůbec potřeba, protože tělo nemá být čím ,,zaneseno,,

Zdravým stravováním mám na mysli, vaření ze základních potravin chemicky nezpracovaných, dostatek vlákniny což znamená dostatek ovoce, zeleniny nejlépe z lokálních zdrojů, Zdravé bílkoviny v podobě ryb, lehkého drůbežího masa a luštěnin. Nezapomínejme také na ořechy, semínka a z přílohových potravin například pohanku a natural rýži. 

Jestliže se budeme vyhýbat smaženým jídlům, polotovarům, přemíře cukru a průmyslově zpracovaným potravinám jako jsou například uzeniny, nebude tělo zatíženo toxickými látkami a ,,Detox,, nepotřebujeme.

Zhubnutí jako efekt detoxu není způsobeno užíváním detoxikační kůry, je to tím že většina lídí u této kůry jako vedlejší efekt omezí také živočišné tuky, cukry, přidá na tekutinách a tím pomůže rychlejšímu spalování.

V období ,,detoxu,, jíte většinou totiž jen rostlinnou stravu a ta není přiliš kalorická.

A pokud už chceme tělu přece jen ulehčit, spíše bych se zaměřila na dodržování pitného režimu v podobě čisté vody či bylinného čaje samozřejmě bez cukru. Dostatečný příjem tekutin pomáhá ledvinám  a odvádí i přebytečné škodlivé látky. Játrům a žlučníku můžeme pomoci generacemi osvědčeným Ostropestřcem, který je nejúčinnější ve formě nadrcených semen. Já osobně toto nepovažuji za detox ale spíše za zmiňovanou pomoc při regeneraci organismu.

Pro tělo je také velmi důležité při odvodu odpadních látek, aby proudila správně lymfa a toho můžeme dosáhnout pohybem. To je myslím jedna z nejdůležitějších věcí, hýbat se aspoň pětkrát týdně v třicetiminutových blocích. Pak tělo zrychlí metabolismus, rozproudí lymfatický oběh a tím i vylučování odpadních látek.

 Když se budete během roku zodpovědně starat o své tělo a správnou výživu, pak není potřeba ,,detoxikovat,, a vaše tělo se vám odmění zdravím...máme totiž jen jedno.




16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page